-Ik ben net als jij- (انا مثلك تمام) staat absoluut niet voor de wens naar eenheidsworsten, assimilatie of aanpassing. Het staat juist voor diversiteit in al haar vormen. In verscheidenheid verenigd. Het gaat over openstaan voor overeenkomsten en niet alleen de verschillen benadrukken. Het gaat over dat we allemaal mensen zijn, jij en ik. En dat als je van daar uit denkt niemand meer of minder rechten heeft, niemand meer of minder waard is, niemand meer of minder welkom is.

Vluchtelingen worden vaak geassocieerd met armen of illegalen die hun geluk komen zoeken in welvarende landen zoals het onze. Mensen die komen profiteren van onze welvaart en niet om bij te dragen aan de maatschappij. –Ik ben net als jij- keert zich tegen labelgedrag en denken vanuit vooroordelen en vraagt mensen om nieuwsgierig te zijn naar de ander. Wie nieuwsgierig is kan zich in een ander verplaatsen, zich voorstellen dat hij die ander is.

Met –ik ben net als jij- maken we foto’s van mensen in al haar verscheidenheid en aan de hand van een quote, vragen we mensen om te vertellen wat hen zoals bezig houdt omtrent de komst van de vluchtelingen. We dromen van een archief vol met inspirerende mensen en mooie verhalen die zich achter deze wij-wij gedachten durft te scharen.

Wil je ook op de foto met deze kaart? Ze zijn te bestellen! Stuur een mailtje naar doneerjedeken@gmail.com en houd je brievenbus in de gaten.