Bijna een jaar geleden werden de grenzen van Europa gesloten voor duizenden, overwegend Syrische, vluchtelingen. Ze hadden geen andere keus dan een maandenlang verblijf in eenvoudige tenten in de velden rond Idomeni, het dorpje op de grens van Griekenland en Macedonië .

De beelden van de duizenden mensen bij het spoor in een geïmproviseerd tentenkamp gingen de wereld rond. Wekenlang kampeerden ze koukleumend op de drempel van Fort Europa, hopend dat haar poorten weer zouden opengaan. Maar Europa besliste dat de 16.000 mensen uit Idomeni verspreid zouden worden over 29 kampen in het noorden van Griekenland in afwachting van een definitieve oplossing. Tot op de dag van vandaag wonen ze in tenten op afgelegen fabrieksterreinen en in oude loodsen.

De komende weken willen we deze mensen een gezicht geven, hun verhaal vertellen. Kleine verhalen van mens tot mens. Over het lange wachten, over oorlog en verveling. Maar ook over dromen, hoop en dankbaarheid. Het zijn de verhalen van mensen die het gevoel hebben door iedereen vergeten te zijn.  Ook blijkt telkens dat de overheden schromelijk tekort schieten en er maar niet in slagen te voorzien in basisbehoeften zoals kleding, huisvesting, onderwijs en gezondheidszorg. Het is dus aan ons om het initiatief te nemen.


© Chris Tomlinson | Tentenkamp op de Grieks-Macedonische grens, maart 2016

Daarom roepen wij op om te doneren voor deze mensen. Op de Facebookpagina is een lijst te vinden van wat er nodig is en inzamelpunten tot dusverre. Mocht je zelf als inzamellocatie willen dienen (t/m 21 november), contacteer ons dan. Ook kunt je geld storten op rekening van Stichting Doneer je Deken IBAN NL25 INGB 0006977071 om het transport mogelijk te maken.

Simone van den Akker is medeoprichter van Stichting Doneer je Deken en heeft al vele projecten gedaan met en voor vluchtelingen. Samen met Frederic Gijsel heeft ze verschillende kampen bezocht in Griekenland. Frederic is antropoloog en spreekt Arabisch en heeft alle gesprekken die we hebben gevoerd ter plekke vertolkt. Doneer je Deken slaat haar handen ineen met Jonas Sweep van Impact Nomads die langere tijd in Griekenland is verbleven en daar WiFi netwerken in de kampen heeft aangelegd.