Wellicht dat je de foto’s en verhalen uit Idomeni nog voor de geest kan halen. In dit kleine grensdorpje van Griekenland en Macedonië zijn vele duizenden mensen gestrand in de vroege lente van dit jaar. De foto’s van de duizenden mensen in de modder, bij het spoor, in een geïmproviseerd tentenkamp. Na een aantal weken alleen nog maar Syriërs door te laten, zijn uiteindelijk alle grenzen gesloten in maart 2016. Vele mensen bleven toch aan de grenzen, kloppend op de deuren van Fort Europa in de hoop dat het zijn deuren op een onvoorziene dag toch weer zal openen. Maar al snel kwamen de bussen en er zal niks anders op om daarin mee te gaan. De vluchtelingen werden verspreid naar verschillende kampen in het noorden van Griekenland en zitten tot vandaag de dag nog steeds vast in tenten in oude loodsen of verlaten fabrieken.

Jonas Sweep van Impact Nomads en Simone van den Akker van Stichting Doneer je Deken zijn zelf naar Griekenland afgereisd om de situatie te bekijken. Jonas was eerder dit jaar ter plaatse om een wifinetwerk aan te leggen in de kampen en Simone heeft afgelopen maand vele mensen gesproken in verschillende kampen in het noorden van Griekenland. Na deze ervaringen hebben Jonas en Simone de handen in elkaar geslagen om een inzamelactie op touw te zetten voor vluchtelingen in Griekenland. Er is vooral behoefte aan winterkleding en schoenen. Op allerlei locaties door Nederland komen op 7 november inzamelbakken te staan. Doel is met minimaal één gevulde vrachtwagen naar Griekenland te rijden en de spullen voor de winter uit te delen.

“Toen ik vorige maand in een kamp in Thessaloníki was zag ik dat veel vluchtelingen, ook de kinderen, nog steeds dezelfde kleren dragen als waarin ze maanden geleden aankwamen. Mensen zitten vast in tentenkampen die regelmatig overstromen. Voedselvoorziening, afvalverwerking en hygiëne zijn niet op orde. Met de snel naderende winter ligt een humanitaire ramp op de loer” zegt Jonas Sweep.

Begin december reizen Simone en Jonas zelf mee naar Griekenland om te zorgen dat de spullen goed terecht komen. In samenwerking met lokale vrijwilligersorganisaties delen zij de kleren uit in de kampen de ze al eerder bezocht hebben. 

De inzamellocaties zullen spoedig worden vermeld op de website en op Facebook. Maar geld doneren kan natuurlijk altijd Dit kan op: Stichting Doneer Je Deken IBAN NL25 INGB 0006977071