"Ik ben hier omdat ik een mens ben. Ik ben hier omdat ik als mens behandeld wil worden en niet op basis van mijn kleur, geslacht, politieke opvattingen, afkomst of religie"

Ik ben Fares | Ik ben net als jij

Er wordt me vaak gevraagd waarom ik hier ben. Waarom ik ervoor heb gekozen om naar Europa te gaan, en naar Nederland in het bijzonder. Mijn antwoord daarop is dat het de enige manier is om te ontsnappen aan de oorlog, onrecht en wreedheid. Dat is voor mij de belangrijkste, maar niet de enige reden.

Ik ben hier omdat ik een mens ben. Ik ben hier omdat ik als mens behandeld wil worden en niet op basis van mijn kleur, geslacht, politieke opvattingen, afkomst of religie.

Ik ben in Nederland omdat ik wil ontsnappen aan deze manier van denken vanuit racisme en extremisme wat alleen maar oorlog, onderdrukking en verwoesting veroorzaakt. Precies deze gedachten veroorzaken dood en verderf in mijn land. En daarmee doel ik niet alleen op vernietiging van gebouwen en steden, maar ook de menselijke vernietiging. Deze manier van denken heeft dromen en ambities vernietigd.

Ik ben in Nederland omdat ik hou van de manier waarop de Nederlandse huizen zijn gebouwd. Ik zag ze als kind op televisie en droomde over een bezoek aan deze huizen, of zelfs het wonen in deze huizen. Ik droomde van een Nederlands huis van hout, een open haard, boeken verspreid door het huis, een glas wijn en een sigaret.

Het huis dat de bladeren van de herfst met een open hart ontvangt. Samen met de sneeuw van de winter, de bloemen van de lente en de zinderingen van de zomer. Het huis dat de bewoners zal beschermen, samen met het verdriet en de geheimen, zonder te klagen.

Ik ben blij dat ik hier ben, ook vanwege de mensen die ik heb mogen ontmoeten. Ze helpen met integreren in de samenleving en de gemeenschap. Dit geeft me kracht om hiermee verder te gaan.

Ik ben nu hier en ik heb niks meer behalve mijn dromen en ambities. Zij zullen me leiden en me verder brengen om aan mezelf te werken en aan de Nederlandse maatschappij.